« Adriaan Jaeggi bij Desmet live | Main | citaat van de dag »

01 maart 2005

Jurylid Gouden Doerian treedt af

Jaap van Straalen, boekhandelaar te Amsterdam en jurylid van de Gouden Doerian, treedt uit de jury, naar aanleiding van het artikel van Joost Zwagerman in NRC-Handelsblad van afgelopen vrijdag.
Van Straalen: 'De Gouden Doerian heeft tot felle reacties heeft geleid, niet alleen op de prijs zelf, maar ook op de afzonderlijke juryleden. Aanvankelijk is het als ludiek idee met serieuze ondertoon ontstaan. Inmiddels is de lol eraf. Er wordt nu immers de indruk gewekt dat plaatsing op de longlist de reputatie van de schrijvers duurzaam zal schaden, en dat is nooit mijn intentie geweest, noch die van de jury.
Ik ben het met de critici eens dat ik als boekhandelaar voor de auteurs moet kiezen, en niet tegen hen. De verkeerde indruk die nu is ontstaan wil ik wegnemen. Dat een boekhandelaar geen oordeel zou mogen hebben over wat hij verkoopt bestrijd ik echter.
Ik heb met de Gouden Doerian een belangrijk signaal willen geven. Er is niet alleen overproductie in de literatuur, er is bovendien een kwaliteitsprobleem. Het lijkt mij dat het metier van literair uitgever in zwaar weer is gekomen, en dat is al meerdere jaren aan de gang. Dat is een steeds groter probleem voor schrijvers en boekhandel. In die zin hadden wat mij betreft ook andere titels de longlist kunnen sieren. Achter dat signaal blijf ik dan ook onverkort staan. Maar ik heb mij na alle kritiek gerealiseerd dat ik als boekhandelaar die discussie moet en kan voeren zonder zitting te hebben in de jury van de Gouden Doerian. Ik zal mij nu weer vol overgave en zonder aarzeling storten op de verkoop van boeken in Island Bookstore.'
Jaap van Straalen is, na Jeroen Vullings, het tweede jurylid dat aftreedt.

De shortlist voor de Gouden Doerian wordt bekendgemaakt op vrijdag 4 maart.

jaeggi om 01 maart 2005 17:27

Post a comment
Remember Me?